İnsan hayatında en temel ihtiyaçlardan birisi güvenliktir. İnsan, kendini güvende hissetmediği zaman diğer sahip olduklarının hemen hiçbir kıymeti yoktur.
Güvenle en çok ihtiyaç duyulan alanların başında da binalar gelir. Çünkü günümüzde hem temel yaşam alanları hem de çalışma ortamları binalardır. Fakat ülkemizin geçmişte yaşadığı deprem deneyimleri de göstermiştir ki çoğu binada güvenlik sorunu vardır.
Bu da orta şiddette bir depremde dahi binlerce can kaybıyla neticelenebilmektedir. Ülkemizinim her yerindeki binalar düşünüldüğünde bütün binaların yıkılıp yeniden yapılabilmesi imkansızdır.
Bunun daha farklı yöntemlere başvurularak gerçekleştirilmesi daha avantajlıdır. İşte bina güçlendirme bunlardan en sağlıklısıdır.
Bina güçlendirme çalışmaları oldukça etkili sonuçlar vermekte, işin uzmanlarınca yapıldığı taktirde uzun yıllar güvenle oturulabilecek evler, iş yerleri ortaya çıkarılmaktadır.
Yapıgüç Mühendislik ve inşaat a.ş bu alanda yıllardır yüzlerce projeyi başarıyla tamamlamış, her geçen gün daha fazlasını yapmaya devam etmektedir.
Herkesin okumayı sevmeye bildiğini anlayışla karşılıyoruz bu yüzden direkt uzmanından bina güçlendirme ve proje hakkında bilgi alabilir web sitemizi ziyaret edebilirsiniz www.yapiguc.com.tr
Bina Güçlendirme Nedir?
Bina güçlendirme, ”zamanında inşa edilmiş yapıların bir süre sonra deprem, rüzgar,zeminden su olması veya herhangi başka bir sebepten dolayı zarar görmesini önlemek amacıyla gerçekleştirilen çalışmalardır”. Binalarda çoğu zaman yaşına bağlı olarak çeşitli parçalarda yıpranmalar, çürümeler, hasar görmeler olabilir. Nedeni her şeyin olduğu gibi binaların, inşaatların da bir ömrü olmasıdır.
Fakat ülkemizde maalesef tadilat, onarım çoğu zaman sadece evlerin içerisinde, tezgahlarında, dolaplarında, kullanım eşyalarında yapılıyor. Böylece yapıların kalitesinin arttırıldığı düşünülüyor. Oysa asıl önemli olan binaların taşıyıcıları, bel kemiği tabir edilen kolonlarının, kirişlerin, duvarların, temellerin sağlam olmasıdır. Bu yüzden de belli bir yaşın üzerindeki binalarda bina güçlendirme çalışmaları yapılarak kalitesinin arttırılması gerekir.
Binalarda güçlendirme çalışmalarına sadece yaşından dolayı gerek duyulmaz. Küçük çaplı depremler, temel kayması, toprak kayması gibi etkenler, çevredeki inşaat, yol, kanalizasyon çalışmaları gibi etkenlerden dolayı da binaların temel birimleri zarar görebilir.
Bu tür zararlar en yeni binalarda dahi oluşabilir. Aynı şekilde buralarda da vakit kaybetmeden bina güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekir. Yapılan tadilat çalışmalarıyla binalar depreme dayanıklı, daha uzun ömürlü, kullanmaya uygun hale gelir.
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Bina güçlendirme çalışmalarında bir plan dahilinde hareket edilir. Öncelikle binada inceleme yapılır. Binanın proje temeline uygun yapılıp yapılmadığı tespit edilir. Ardından binadan beton numunesi alınır.
Binanın farklı alanlarındaki demir donatılarından da kesitler alınır.(karot,sıyırma,röngen ) Firmamız bu işlemleri yaparken binaların en hayati olan yerleri baz almakta, en doğru yerlerden numuneler alarak binanın sağlığını tam olarak tespit etmeye çalışmaktadır. Numunelerin alınmasından sonra belli programlar dâhilinde testler uygulanır.
Örneğin olmazsa olmaz testlerden bir tanesi deprem dayanıklı testidir. Bu testte farklı deprem şiddeti uygulamaları ile betonun dayanıklılığı tespiti yapılır.
Demir numunelerde taşıyıcılık testi uygulanır. Korozyona uğrayıp uğramadığı, ne kadar ağırlığı, daha ne kadar taşıyabileceği gibi testlerden geçirilir. Özel laboratuvar ortamlarında ve geliş teknolojik cihazlarda yapılan testlerin sonucu, uzman bir ekip tarafından ne tür Bina Güçlendirme çalışmalarının hayata geçirileceğine karar verilir.
Yapılarda hangi bina güçlendirme çalışmalarının, nerelerde, hangi seviyede uygulanacağını uzman bir ekip kararlaştırır. Ortaya bir proje çıkarılır ve uygulamaya geçirilir. Bina güçlendirme çalışmaları yapılırken adeta yeni bir bina inşa ediyor muşçasına hummalı çalışmalar yapılır.
Bu noktada unutulmaması gereken, bina güçlendirme çalışmalarında kesinlikle yetkili ve tecrübeli bir ekibin görev yapması gerektiğidir. Aksi taktirde yapılacak en ufak bir hata, yapısal sorunlara neden olup binalarınızı daha da tehlikeli hale getirebilir.
Yapıgüç mühendislik ve inşaat a.ş bina güçlendirmede ve güçlendirme projesinde bizler yaklaşık 40 yıldır inşaat sektörünün içerisinde bulunuyoruz. Bugüne kadar birbirinden farklı 2000 ’ün üzerinde bina güçlendirme projesine imza attık.Türkiye de ilk güçlendirme izin belgesi alan firma yapıgüç mühendislik ve a.ş dir. Projelerimiz arasında çok küçük çaplı yapılar da bulunuyordu, devasa siteler, oteller, resmi kurumlar ve alışveriş merkezleri de bulunuyordu.
Her biri alanında eğitimli, deneyimli, tecrübeli, işine saygı duyan, birbiriyle uyum içinde çalışan ekibimiz ile bütün projelerimizin altından alnımızın akıyla çıkmayı başardık. Yaptığımız işlerin sorumluluğunu bildiğimiz için hiçbir zaman disiplini elden bırakmıyor, özveriyle çalışıyoruz.
Çünkü biliyoruz ki, hizmetlerimiz doğrudan can ve mal güvenliğini etkilemekte, yapılacak en ufak bir hata, insan hayatına mal olabilmekte. Bu yüzden de üstlendiğimiz projelerimizde en modern makineleri kullanıyoruz. En gelişmiş laboratuvarlarda testlerimizi yapıyoruz. Binalarımızın karşılaşılması muhtemel en zor şartlara dayanıklı olabilmesini esas alıyoruz.
Yapıgüç mühendilik ve inşaat a.ş bina güçlendirme olarak işlerimizi en güvenli, en sağlam ve en hızlı şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bizimle iletişime geçtiğinizde uzman ekibimizi binalarınızda incelemeye gönderiyor, sizin de nezaretinizde binalarınızın zayıf yanlarını belirliyoruz.
Testlerin de sonucunda yapılması gerekenler konusunda size detaylı bilgi veriyoruz. Benzer tarzda daha önce yaptığımız işler varsa onları da örnek olarak sunuyoruz. Maksimum seviyede teknik detayları sizlere aktararak aklınızdaki bütün soru işaretlerini ortadan kaldırıyoruz. Bir yol haritası çıkarıyor, yapılacakları adım adım belirliyor ve malzemeler temin edildikten sonra da Bina Güçlendirme işine başlıyoruz.
Başladığımız projenin ne kadar sürede sonlanacağı, projenin büyüklüğüne, yapının durumuna, uygulanacak işlemlerin miktarına göre değişir. Elbette işverenimizin malzeme temininde göstereceği hassasiyet de projemizin süresine etki eder.
Firmamız birden fazla şantiyede aktif çalışmakta ve gerek kapasitesi gerekse tecrübesi ile esnek çalışma takvimi oluşturabilmektedir. Bu sayede gerekirse bizler personellerimizi farklı şantiyelere kaydırarak güvenlik ve kaliteden taviz vermeden işi hızlandırabiliyoruz.
Bina Güçlendirme Fiyatı Ne Kadar?
Bina güçlendirme fiyatı son derece değişkendir. Projeye göre fiyatlandırma değişmekte, binalarda yapılacak işlemler, binaların büyüklüğü, iş hacmi, iş süresi, çalışması gereken personel sayısı, binanın ulaşım imkânı, binadaki barınma olanakları, lojistik başta olmak üzere çok sayıda kriter Bina Güçlendirme fiyatı üzerinde etkilidir.
Bina güçlendirme fiyatları, çoğu kişinin hizmet alacağı zaman ilk dikkat ettiği hususlardan birisidir. Fakat fiyatı belirleyen etkenler önemlidir. Aksi taktirde inşaat sektöründe aynı işi çok farklı fiyatlara yapmak mümkündür.
Yapınız en ufak sarsıntıda dahi yıkılabilecek hale gelir. Bu yüzden de bina güçlendirme hizmeti almak için firmamız gibi lisanslı ve tecrübeli firmalardan fiyat araştırması yapılması gerektiğini önemle vurguluyoruz bu husus Afad genelgelerinde istenmektedir önemle yetkili ve tecrübeli firmalar ile işlemlerin yapılması gerektiği belirtilmektedir.
Bina Güçlendirme Maliyeti
Bina güçlendirme maliyeti üzerinde uygulanacak olan bina güçlendirme yöntemi de etkilidir. Çünkü bu alanda yapılabilecek uygulamalar, inşaat sektöründeki teknolojik gelişmelerin de etkisiyle oldukça fazlalaşmış, çok geniş bir seçenek ortaya çıkmıştır.
Güçlendirme uygulamalarında çelik, beton, karbon fiber gibi malzemeler kullanılır. Daha çok kolan güçlendirme için tercih edilen bu malzemelerin her birinin artı ve eksileri vardır. Mesela betonarme sistemi ile yapılmış eski bir binadaki kolonda çelik bir malzeme kullanmak artı olurken bahsi geçen betonarmenin üzerine yeniden kaliteli bir betonla kaplama dezavantajlı bir işlem olabilir. Yine çelik, şekil verme bakımından dezavantaj oluşturabilir.
Karbon fiber bina güçlendirme işlemleri ise bina güçlendirme yönetmeliğine göre onaylanarak yapılması gerekir. Karbon ve reçine karışımı, elyaf bir malzeme olan karbon fiber, kolona sarılarak neredeyse çelikle eşdeğer bir güçlendirme sağlar.
Yine Bina Güçlendirme yöntemleri arasında en hızlı yapılabilenidir. Duvar ekimi ya da filiz ekimi adı verilen yöntem ise düşük maliyetlidir. Demirden ve çelikten örülerek oluşturulan bir Bina Güçlendirme yöntemidir. Duvar ekiminden sonra beton delme, mantolama, beton kesme, iç, dış cephe güçlendirme yöntemleri daha rahat uygulanabilir. bina güçlendirme yöntemleri aşağıdaki gibidir;
Binaların ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre yapılacak bina güçlendirme yöntemleri de maliyet üzerinde etkilidir. Çünkü bunların her birisinin uygulanma süresi, işçilik maliyeti, malzeme maliyeti değişkendir. Yine inşaat sektöründe maliyet üzerinde en büyük etkenlerden birisi de malzeme maliyetidir.
Malzemelerin maliyetleri genel olarak kurla orantılıdır ve ülkemizdeki kur fiyatlarının çok değişken olması, Bina Güçlendirme maliyetlerinin de sürekli değişmesine neden olmaktadır.
Firma olarak hizmetlerimizde daima en yüksek kaliteyi hedefliyor, hayata geçiriyoruz. Fiyat tekliflerimizi de piyasa koşullarında en uygun şekilde veriyoruz. Dolayısıyla firmamızda en ekonomik bina güçlendirmeye sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz.
Bina Güçlendirme Kredisi
Bina Güçlendirme kredisi, eski binaların güçlendirilmesi için kullandırılmaktadır. Kredi kullanmak isteyen kişiler, öncelikle güçlendirilecek binada apartman kararı almalıdırlar. Aynı şekilde bu binalar için kentsel dönüşüm kapsamında güçlendirme kredisi de kullanılabilir.
Bina Güçlendirme kredisi, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine dair maddeye göre kullandırılıyor. Kamuoyunca kentsel dönüşüm kanunu olarak da bilinen maddeye göre hem özel hem kamu bankaları kredi kullandırabiliyor. Hak sahipleri bazında destek sağlanacak kredi üst limiti de 80 bin TL olarak belirlenmiştir.
Afad il müdürlüklerinin verdiği kredilerde aşağıdaki gibidir
Orta hasarlı bina ne demektir?
Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Bir binaya orta hasarlı olarak değerlendirilmişse sonrasında ne olacak?
Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecektir. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecektir ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacaktır.
Binası orta hasarlı tespit edilen afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı?
Hasar gören yapının Bulunduğu ilin Valiliği AFAD İl Müdürlüğü tarafından; orta hasarlı tespit edilen konutlarda ikamet eden ev sahiplerine 5.000 TL, kiracılara ise 2.500 TL yardım yapılmaktadır.
-Deprem Performans Analizi
Binanın deprem performansını (TBDY2018) Türk Bina Deprem Yönetmeliği 2018`e göre en kapsamlı şekilde analiz eden yöntemdir. Binanın farklı deprem senaryolarına göre performansını ve hasar durumunu öğrenmenizi sağlar. TBDY2018`e göre yapının durumu hakkında çok kapsamlı bilgi edinilmiş olur. Yapılacak performans analizinde yapının can güvenliğini sağlamaması halinde güçlendirme projeleri ya da yeniden yapım ile ilgili maliyet karşılaştırmaları yapılır. Şekilde belirtilen veriler toplanarak binanın deprem performansı belirlenir.
Performans analizi ve gerekmesi halinde yapılacak güçlendirme projeleri için yapı konusunda uzman SİM-İTB Belgelerine sahip İnşaat Mühendislerine ulaşmanız gerekmektedir Firmamız bu konuda uzmandır .
Bina Güçlendirme Genelgesi
T.C.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
Sayı : 72177222-010.02/ 201020
Konu : Güçlendirme İzni
Tarih: 24.9.2020
GENELGE
2020/24
20/2/2020 tarih ve 31045 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 14/2/2020 tarih ve 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 14 üncü maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen Geçici 21 inci madde kapsamında yapılacak güçlendirme izni uygulamaları aşağıda yer verilen kurallara göre yürütülecektir:
1. 3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 21 inci maddesi uyarınca yapılacak güçlendirme izni başvurularında; maddede sayılan yapı kayıt belgesi alman yapılar ile Geçici 21 inci maddenin yürürlüğe girdiği 20.02.2020 tarihinden önce 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre, hasar görmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilmiş olan yapılar için yapılacak başvurular dikkate alınabilecek olup, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kalan yapılar hakkında madde kapsamında işlem tesis edilmeyecektir.
2. Güçlendirme izinleri; 3194 sayılı İmar Kanunu ve özel kanun hükümleri kapsamında sorumluluk sahası dâhilinde ilgili idare tarafından yapının tamamı için tanzim edilecektir.
3. Güçlendirme projeleri yürürlükte olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine ve ilgili standartlara uygun olarak statik proje müelliflerince hazırlanacak, güçlendirme izinleri de bu projeye istinaden ve kanunda ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen diğer kısıtlamalara tabi olmaksızın bu genelge hükümleri doğrultusunda ilgili idaresince düzenlenecektir.
4. Güçlendirme izni ile izin verilen yapıların inşasına ilişkin iş ve işlemler 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve ikincil mevzuatı kapsamındadır.
5. Güçlendirme projelerinin mevzuat ve standartlara uygunluğu yapı denetim kuruluşu tarafından incelenecek ve uygun görülen projeler bu izni verecek ilgili idareye sunulacaktır.
6. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş olan yapılarda kat maliklerinin en az beşte dördünün, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamış parsellerde ise parsel maliklerinin, en az beşte dördünün yazılı muvafakatleri alınmadan güçlendirme izni için başvurulamaz. Ancak yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde kat maliklerinin rızası aranmaz.
7. İmar Kanununun Geçici 16 inci maddesi kapsamında alınan yapı kayıt belgesinin mevzuata uygun olmadığının ilgili idarece anlaşılması halinde güçlendirme izni verilmeyerek durum ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirilecek ve usulüne aykırı düzenlenmiş olan yapı kayıt belgesi iptal edilecektir.
8. Yapı sahibince güçlendirme izni talep dilekçesi ekinde tapu kayıt örneği veya istisnaî hâllerde tapu kayıt örneği yerine geçen belgeler, yapı kayıt belgesi veya 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre düzenlenmiş hasar tespit raporu, yapı müteahhidi ile akdedilen yapım sözleşmesi, parsel/kat maliklerinin en az beşte dördünün yazılı rıza beyanları, proje müellifi, yapı müteahhidi ve şantiye şefi sicil durum taahhütnameleri ile yapı denetim mevzuatı uyarınca istenen belgeler ilgili idareye sunulacaktır.
9. Güçlendirme projeleri ve başvuru evrakları ilgili idare tarafından incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde onaylanarak, ekte bir örneği yer alan "Güçlendirme îzni" üç nüsha halinde tanzim edilerek birer nüshası yapı sahibine ve yapı denetim kuruluşuna verilecektir.
10. İlgili idarece yapılan inceleme sonucu eksik ve hata tespit edilen projeler müracaat tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde gerekçeleri ile birlikte yapı sahibine bildirilecektir.
11. Hiçbir şekilde parsel sınırlarını aşacak şekilde güçlendirme izni verilmeyecektir. Ancak güçlendirilecek olan yapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması durumunda güçlendirme izni için taşınmazına tecavüzlü olunan üçüncü şahısların muvafakati aranacaktır.
12. Güçlendirilecek olan yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyetinin belediyeye veya Hâzineye ait olması durumunda; taşınmaz satın alınmadıkça güçlendirme izni başvuruları dikkate alınmayacaktır.
13. Yapının taşıyıcı kolon ve perdelerinin büyütülmesi ile yapının dış konturları dışına taşmadan yapılan ilave kolon ve perde imalatları haricinde yapının mevcut haline ilave inşaat alanı ihdas edilmeyecektir.
14. Mimari ve teknik nedenlerle, yapının dış konturları dışına taşmadan kolon ve perde büyütülmesiııin yapının güçlendirmesi için yeterli olmadığının tespit edilmesi halinde ya da yapının taşıyıcı sistemi dış konturlarma betonarme/çelik/kompozit taşıyıcı sistem eklemeleri yapılmadan yapının güçlendirilemeyeceğinin proje müellifi tarafından tespit edilmesi durumunda; gerekçe ve yapılacak güçlendirmeye dair projeyi içeren proje müellifi tarafından düzenlenecek teknik raporun Yapı Denetim Kuruluşu uygun görüşü ve idarece onaylanması halinde, parsel hudutları dışına taşmamak kaydı ile yapının taşıyıcı sistemine eklenecek olan asgari ölçülerdeki betonarme/çelik/kompozit taşıyıcı eleman ilaveleri ilave bir inşaat alanı olarak değerlendirilmeyecektir. Bu şekilde yapılan güçlendirmede ilave kullanım alanı elde edilemez.
15. Yapı müteahhidi ve şantiye şefi olmadan veya bunların değişikliklerinde bu görevler yeniden üstlenilmeden güçlendirmenin devamına ilgili idarece müsaade edilmez.
16. Güçlendirme izninin süresi onay tarihinden itibaren 5 yıldır. Bu süre içerisinde imalata başlanmaması halinde izin hükümsüz hale gelecektir.
17. Güçlendirme işlemlerinin denetiminden yapı denetim kuruluşu ve ilgili idare sorumludur.
18. Mevzuata aykırılıktan sorumlu olan; yapı sahibi, proje müellifi, varsa tasarım gözetmeni, yapı müteahhidi ve şantiye şefine üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olmak üzere 3194 sayılı İmar Kanununun 42 nci maddesine göre işlem tesis edilecektir. Yapı denetim kuruluşu ve ilgili denetçileri hakkındaki işlemler ise 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre yürütülecektir.
19. Güçlendirme projesine aykırı olarak imalat yapıldığının ilgili idarece tespit edilmesi halinde yapı mühürlenecek ve projesine aykırı imalatlar en çok 1 ay içerisinde düzeltilmezse güçlendirme izni iptal edilecektir.
20. İmar Kanununun Geçici 21 inci maddesi kapsamında verilen güçlendirme izni, yapı kayıt belgeli yapılardan imar planı ve mevzuat hükümlerine aykırılık nedeniyle ruhsatlandırılamayan veya yapı kullanma izni düzenlenemeyen yapılar için kazanılmış hak teşkil etmeyecektir. Güçlendirme izni verilen yapıların herhangi bir sebeple yıkılmaları hâlinde, bu alanlarda yeniden yapılacak yapılar için yürürlükteki plan ve mevzuat hükümleri uygulanacaktır.
21. Güçlendirme projelerinin mevzuata uygunluğundan müteselsilen proje müellifleri, yapı denetim kuruluşları ve denetçileri ile ilgili idare sorumludur. Güçlendirme imalatlarının sorumluluğu yapı müteahhidi, şantiye şefi ve yapı denetim kuruluşu ile denetçi mimar ve mühendislere ve ilgili idareye aittir.
22. Güçlendirme imalatı ve şantiye alanına ilişkin iş güvenliğinin gerektirdiği tedbirlerin alınması, yapı müteahhidi ve şantiye şefinin sorumluluğundadır.
İşbu Genelgenin İliniz dâhilinde yapı ruhsatı tanzim etmeye yetkili tüm idarelere, yapı denetim ve laboratuvar kuruluşlarına gönderilmesi ve İmar Kanununun Geçici 21 inci maddesi uygulamalarının yukarıda yer verilen kurallara titizlikle uyulmak kaydıyla yürütülmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini;
Önemle rica ederim.
...
Bakan
EK: 1- Güçlendirme İzni Örneği
Detaylı bilgi almak için;
05322510043 - 05323746945
05321370513 iletişime geçebilir uzman ekibimize danışabilirsiniz.